Restauratie van de maand: oktober 1995


* Back to J.P's home page index.

Openstelling Kasteel Wychen

De Vereniging Open Monumenten organiseerde haar maandelijkse drukbezochte evenement "Restauratie van de Maand" dit keer in het oude stadje Wychen. Op zaterdag 14 oktober en op zondag 15 oktober werden van 11.00 tot 17.00 uur onder meer het kasteel Wychen en de Korenmolen voor het publiek opengesteld. Bij beide monumenten waren er deskundige gidsen die uitleg gaven. Tevens stond een stadswandeling en een fietstocht naar Kasteel Hernen op het programma.

Kijk ook eens op http://wijchen.nu Het romantische Kasteel Wychen, waarvan de bouw teruggaat tot het midden van de 14e eeuw, vormt de oeroude kern van Wychen. Vele families hebben het kasteel in bezit gehad. Meest bekende bewoonster is wel Emilia van Nassau, dochter van Prins Willem van Oranje. Pas na verzoening met haar broer, Prins Maurits, die verbolgen was over haar huwelijk met de door Alva verdreven Portugese troonpretendent Don Emanuel, kon zij met Emanuel het kasteel bewonen. Zij gaven het van oorsprong middeleeuwse kasteel het Nederlands renaissance-uiterlijk dat het tot op heden heeft. De initialen van de twee geliefden zijn in de muurankers van het kasteel verwerkt.

Na nog ettelijke keren van eigenaar te zijn gewisseld, kocht in 1903 Jonkvrouwe de Kempenaer uit Den Haag het kasteel. Een enorme brand tijden de Sinterklaasnacht in 1905 zette het hele kasteel in lichterlaaie waarbij veel verloren ging. Het kasteel is in 1908 weer opgebouwd en gerestaureerd. Sinds 1932 is het kasteel eigendom van de Gemeente Wychen en doet het dienst als raadhuis. Tijdens de Restauratie van de Maand zullen deskundige gidsen uitleg geven aan de bezoekers.

Historische modeshow

Op zaterdag 14 oktober en op zondag 15 oktober vondt een wervelende modeshow plaats met kleding van 1870 tot heden. Tevens waren er in authentieke kostuums geklede figuranten die het verleden deden herleven. Tenslotte was er een stoelenmatter die zijn oude ambacht demonstreerde.

Gerestaureerde Molen

De Oude Molen is in 1799 in opdracht van de toenmalige kasteelheer d'Osy van Wychen gebouwd. Het is een beltmolen. Dit wil zeggen dat de onderkant van de molen in een heuvel is ingegraven waardoor er geen stelling voor de molen nodig is. Tijdens de Restauratie van de Maand zal, afhankelijk van het weer, de molen draaien en zullen deskundigen alles over de molen en het molenaarsvak kunnen vertellen.

Monumentenwandeling

Onder leiding van gidsen konden de bezoekers van de Restauratie van de Maand deelnemen aan een attractieve monumentenwandeling waarbij ook de minder bekende monumenten van Wychen aan bod zullen komen. Het vertrekpunt was bij de VVV, eindpunt was het café de Raap van Rubens. De wandeling duurde 1 uur.

Nog meer op het programma...

In Wychen was de R.K. Antoniuskerk open voor publiek. Op de binnenplaats van het Kasteel Wychen waren fietsen te huur waarmee in de omgeving gefietst kon worden. Op loop- en fietsafstand liggen het charmante dorpje Leur en Kasteel Hernen dat bezichtigd kan worden.

Toegang

Bij het Kasteel Wychen aan de Kasteellaan was een centraal informatiepunt ingericht, waar alle belangstellenden van harte welkom waren. Bezoekers ontvingen een brochure met een beschrijving van Wychen, de te bezichtigen objecten en een plattegrond. Tevens ontvingen zij een exemplaar van het tijdschrift 'Open Monument' (winkelwaarde f 6,95). Leden van de Vereniging Open Monumenten hadden gratis toegang. Andere belangstellenden betaalde f 5,= p.p. Vanzelfsprekend was hier ook informatie verkrijgbaar over de Vereniging Open Monumenten.

Organisatie

De Restauratie van de Maand is een initiatief van de Vereniging Open Monumenten. In Wychen kwam het evenement tot stand in samenwerking met de Gemeente Wychen, de VVV Rijk van Nijmegen. De Historische Vereniging Tweestromenland, de heer R. Klip en de stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Voor meer informatie kan men zich wenden tot: