Met een Camper langs de kust van Queensland (AustraliŽ)
Deze pagina is gemaakt voor 1024 * 768 scherm resolutie. Februari 2001
Verslag wereldreis California, Fiji en New Zealand
Verslag Sydney trips


Stichting Wereld Contact

Openingstijden Wereldcontact
ma. t/m vr. 8.45- 18.00 uur
zaterdag 10.00-15.00 uur.
Voor bezoek graag een telefonische afspraak maken, om onnodig wachten te voorkomen.

Hoofdkantoor
Hoofdstraat 166
Postbus 1200
3970 BE Driebergen
Fax 0343 - 520334
E-mail: info@wereldcontact.nl
Internet: www.wereldcontact.nl
Reisinformatie & boekingen 0343 - 530530
Andere informatie & diensten 0343-530511,
via onze telefoniste, van ma. t/m vr. 08.45-18.00 uur


Vestigingen

Amsterdam, Levantkade 87
1019 MJ, tel. 020 - 4186065

Nunspeet, Laan 24, 8071 JA,
tel. 0341 - 256564

Rosmalen, Pioenroosstraat 24,
5241 AB, tel. 073 - 5219035

Brochure bestellijn
0343 - 530540

24 uur per dag bereikbaar om ťťn van onze brochures te bestellen.

Tekst tourism holdings limited vertaling en bewerking: Jan-Willem Driessen.

"De ene dag was mooi, de andere dag nog mooier." Zo ervaren veel mensen hun reis langs de kust van Queensland. Geen wonder, want deze 'Sunshine State' met zijn tropische klimaat, langgerekte zandstranden, paradijselijke eilanden, kleurrijke riffen, grillige bergketens en verkoelende regenwouden is een van de mooiste delen van dat schitterende land Down Under.

De lange kustlijn van Queensland moet je in een rustig tempo verkennen. Het liefst op je dooie akkertje. Want de vele mooie plekjes onderweg van Brisbane naar Cairns zullen je verleiden langer te blijven. Met een camper kun je Queensland in alle vrijheid verkennen. Stop en slaap waar je wilt en kook in je eigen hotel op wielen.

Camperverhuurder Maui heeft diverse campertypes in verschillende prijsklassen. Hun twee tot driepersoonscampers zijn makkelijk te besturen. Vergelijk het maar met het rijden in een grote auto. De campers voor vier tot zes personen zijn groter, hoger en breder en vereisen iets meer stuurkunst bij het nemen van bochten en het inparkeren. Maar dat is echt alles. Voor alle campers is een nationaal rijbewijs B dan ook voldoende. Het is niet toegestaan met een camper over onverharde wegen te rijden. Maar daar is bij deze kustroute toch geen sprake van. Alle campers zijn voorzien van airconditioning en verwarming, watertanks en elektriciteitsaansluiring. Ze beschikken over een kookgelegenheid, douche en toilet, en hebben op zijn minst een tweepersoonsbed. Keukengerei, linnengoed en huishoudelijke attributen zijn altijd aanwezig. Met de ruimte in een camper blijft het altijd een beetje behelpen. Neem daarom weekendtassen mee in plaats van grote harde kunststofkoffers. Een weekendtas is makkelijker op te bergen. De kampeerterreinen langs de kust van Queensland zijn van alle gemakken voorzien. Ze hebben aansluiting op het elektriciteitsnet en waterleiding en bieden schone wasgelegenheden. En er zijn altijd barbecues waar je onder het genot van een hapje ervaringen met andere reizigers kunt uitwisselen.

Sunshine Coast

Begin je kusttrip bijvoorbeeld in Brisbane. Uiteraard is het ook mogelijk om bij het verhuurstation in Sydney een camper op te halen en eerst langs de kust van New South Wales naar Brisbane te rijden. Maar dat is weer een ander verhaal.

Brisbane, de hoofdstad van Queensland, ligt op de oevers van de gelijknamige rivier. Deze relatief jonge metropool met ongeveer anderhalf miljoen inwoners heeft stijl, is levendig en modern. Brisbane is een belangrijk cultureel centrum met enkele mooie kunstmusea. Buiten het moderne stadscentrum zijn enkele karakteristieke koloniale huizen aan de slopershamer ontsnapt. Deze zogenaamde 'Queenslanders' zijn op palen gebouwd, hebben schaduwrijke veranda's en daken van golfplaten. Bezoek de Southbank Parklands. waar je kunt kiezen uit strand, restaurants en amusement of maak een tochtje met een raderboot over de Brisbane River.

De staat Queensland heeft twee gezichten. Ten westen van de Great Dividing Range, die langs de kust loopt, liggen de woestijnachtige gebieden van de droge 'outback'. Aan de oostkant van het gebergte liggen vruchtbare landbouwgronden en langgerekte stranden. Op ongeveer anderhalf uur rijden van Brisbane begint de Sunshine Coast. gevolgd door de Fraser Coast. Hun ongerepte stranden dwingen je tot een gemoedelijk reistempo. Er zijn stranden met hoge golven voor surfers en rustige stranden voor zwemmers en zonaanbidders. In de vele nationale kustparken zijn mooie wandelroutes te lopen.

Afslagen van de Bruce Highway leiden naar het agrarische binnenland, waar een aantal kunsten ambachtenroutes zijn uitgezet. Dergelijke routes voeren langs galerieŽn, ateliers en sfeervolle markten. Drink onderweg een biertje in een traditionele Aussie Pub of laat je in een restaurant gastronomisch verwennen door de beste chefkoks van het land. Aan te bevelen plaatsjes zijn Kin Kin, Cooran, Pomona en Boreen Point. Het hoger gelegen binnenland biedt prachtige vergezichten over de Sunshine Coast. Rijdend over de kustweg vallen de uit de laagvlakte oprijzende Glass House Mountains op. Deze vreemd gevormde bergtoppen kregen hun naam van de Engelse zeevaarder )ames Cook, omdat ze hem deden denken aan de glasovens in zijn geboortestreek Yorkshire. Voor de Kabi Aborigines zijn deze bergen herinneringen aan de droomtijd. In een van hun mythes vervullen deze pieken de rollen van vader, moeder, oudste zoon en jonge kinderen.

naar de warme wateren van de Zuidzee. In een aantal kustplaatsen kun je dan aan walvisexcursies deelnemen. Het maakt een onvergetelijke indruk deze imposante dieren in het warme water te zien spelen.

Hervey Point is een perfect vertrekpunt voor een oversteek naar Fraser Island. Dit grootste zandeiland ter wereld, met zoetwatermeren en regenwouden, is zeer geliefd bij wandelaars, kampeerders en natuurliefhebbers. Er leven zo'n 230 soorten vogels en 25 soorten zoogdieren, waaronder dingo's, wilde paarden, wallabies, buidelratten en vogelbekdieren. Fraser Island behoort tot het culturele erfgoed van de Aborigines. K'gari. hun naam voor dit eiland, betekent 'paradijs'.

Verder noordwaarts liggen de uitgestrekte suikerrietvelden van de Capricorn Coast. Bundaberg is het kloppende hart van Queenslands suikerindustrie. Hier komt de beroemde Bundaberg Rum vandaan, door de Aussies 'Bund/ genoemd. Truckers mengen de rum met cola en noemen het mengsel 'Queensland Diesel'. Bundaberg is de meest zuidelijke uitvalsbasis voor het Great Barrier Reef en vertrekpunt voor de boten naar de koraaleilanden Lady Elliot en Lady Musgrave. Je kunt daar duikcursussen volgen, snorkelen, een zeilboot huren of simpelweg genieten van de prachtige vergezichten. Welkom bij het Great Barrier Reet, het grootste koraalsysteem ter wereld. Geniet van een magische onderwaterwereld met intrigerende en kleurrijke bewoners. De kalme zee is altijd warm en helder. Op Mon Repos Beach bij Bundaberg vindt tijdens de maanden oktober tot en met maart een heuse invasie plaats. Enorme zeeschildpadden komen dan op het strand hun eieren leggen. Mon Repos Beach is de grootste broedplaats van zeeschildpadden op het vasteland in de Zuid-Pacific. Verder noordwaards passeer je bij Rockhampton de Steenbokskeerkring. Dat verklaart de naam van deze kust, Capricom Coast.

De Whitsundays

White Sunday Halverwege Brisbane en Cairns ligt de populaire badplaats Airlie Beach. Vanaf het strand zijn de paradijselijke Whitsunday-eilanden (Pinkster- eilanden) te zien. Deze 74 tropische eilanden zijn feitelijk de afgetopte bergpieken van een verzonken bergrug en liggen in het hart van het Great Barrier Reef. Vanuit Airlie Beach kun je een dagexcursie boeken naar een van de eilan- den of deelnemen aan een nachttocht per boot Luxe resorts maken een langer verblijf op de eilanden mogelijk. Populair zijn de eilanden Hamilton, Daydream, Hayman, South Molle, Brampton, Lindeman, Long Island en Hook Island. Leer er duiken en snorkelen of verken de eilanden per zeiljacht ofcruiseboot. Bezoek in ieder geval Whitsunday Island, met zijn spectaculaire witte stranden. Vanaf de eilanden zijn excursies te maken naar het Great Barrier Reef. Breng voor de aardigheid eens een nacht door op het rif. De weerkaatsing van het maan- licht op het rif zal diepe indruk maken.

Het tropische noorden

De omgeving van Bowen is een van de fruit- manden van Queensland. De lekkerste mango's en meloenen van AustraliŽ komen er vandaan. Zonaanbidders vinden even ten noorden van Bowen exotische palmenstranden. Vogel- liefhebbers en fotografen kunnen in de delta van de Burdekin River hun hart ophalen. Aan de monding van deze belangrijke rivier liggen de slenterstadjes Ayr en Home Hill. Hoewel het levendige centrum van het noordelijker gelegen Townsville meer uitnodigt tot winkelen, dineren en uitgaan. Het is de enige plaats vanwaar je per boot de oversteek kunt maken naar Magnetic Island, bekend om zijn gouden zandstranden. De overtocht duurt slechts twintig minuten. Het is vanuit Townsville nog 374 km rijden naar Cairns. Landinwaarts liggen dichtbegroeide regenwouden met kletterende watervallen. Ongeveer 50 km ten westen van Ingham ligt de Wallaman Falls, de hoogste waterval van AustraliŽ. Deze is het spectaculairst in het

Regenseizoen.

Voor de kust liggen Hinchinbrook Island en Dunk Island als groene bergen in een azuurblauwe zee. Hinchinbrook Island is met bijna 40.000 ha het grootste nationale parkeiland ter wereld en biedt hoge, verweerde bergpieken, ondoordringbare regenwouden en mangrovemoerassen. Dit populaire kampeereiland is per boot te bereiken vanuit het vissersplaatsje Cardwell. Het noordelijker gelegen Tully biedt goede raftmogelijkheden.

Cairns en omgeving

In de tropische stad Cairns aangekomen, staat er al gauw een dikke 1700 km op de teller. Cairns is een heerlijke stad. Flaneer over de boulevard en langs de jachthaven, slenter langs winkels en boetiekjes, drink een koel biertje in een pub, dineer in een van de vele restaurants en stort je 's avonds in het uitgaansleven. Zonnen en zwemmen kun je op de noordelijke stranden Machans, Holloways, Yorkeys, Knob, Trinity, Palm Cove en Ellis Beach. Vanuit Cairns zijn uitstapjes te maken naar het Great Barrier Reef, de regenwouden van Daintree en de groene bergen van de Atherton Tablelands. Het sfeervolle stadje Kuranda ligt verstopt in het regenwoud ergens tussen Cairns en de Atherton Tablelands. Hier is het regenwoud van boven en van onder te verkennen. Vanuit de Kuranda Skyrail. de langste gondelbaan ter wereld, zie je het regenwoud vanuit vogelperspectief. Neem je daarentegen plaats in een van de oude houten wagons van de Kuranda Scenic Railway dan reis je dwars door het dichte tropische gebladerte van dit regenwoud.

Het Great Barrier Reef ligt nog steeds voor de deur. De afstand tussen het riten een vertrekpunt op het vasteland is nergens zo gering als bij Port Douglas, een geliefd vakantieparadijs dat zijn intieme oude karakter heeft weten te behouden. Trekpleisters in de directe omgeving zijn het wereldberoemde Four Mile Beach en de dichtbegroeide Mossman Gorge. Port Douglas is een geschikte basisplaats voor een verkenning van het tropische regenwoud van Daintree. Een vochtige, groene wereld van bomen, varens, mossen en orchideeŽn. De beekjes, watervallen en kloven dragen bij aan de feeŽrieke sfeer. De toegang tot Cape Tribulation is alleen mogelijk met een wagen met vierwielaandrijving. Dus zit de camperreis langs de spectaculaire kustlijn van Queensland er nu op. De Maui-camper kan worden ingeleverd bij het verhuurstation in Cairns.

Walvissen en wallabies

Barrier rief Verlaat de Bruce Highway even voor een bezoek aan het pittoreske Noosa, met zijn vele restaurants, cafťs, winkels en boetiekjes. Het nabij gelegen Noosa Heads National Park biedt klitten en stranden. Het noordelijker gelegen Hervey Bay noemt zich de 'Whale Watch Capital of the World' en schept ook nog eens op over zijn rustige wateren en goede zwemmogelijkheden. Tussen eind juli en oktober zijn voor de kust van Queensland bultwalvissen te zien. Zij trekken van de koude poolzee

GOED OM TE WETEN VAN OOST-AUSTRALIň

Vaccinaties. Niet verplicht, tenzij u een stopover maakt in een land waarvoor dit wel vereist is. Meer informatie bij de AMC informatielijn voor reizigers, telefoon 0900-9584 (É 1.- per minuut, 24 uur per dag).

Tijdsverschil. 8 uur later dan in Nederland. Taal. Engels.

Klimaat. Zuidoosten: gematigde zomers (september t/m april) met gemiddelde temperatuur 25į C, winters kouder maar temperatuur zelden onder het vriespunt. Zuid-Queensland: subtropisch klimaat met gemiddelde temperatuur tussen 20 en 30į C. Noord-Queensland: tropisch klimaat met regentijd van november t/m april (The Wet), temperatuur rond 30į C.

Geld. 1 Australische dollar is ongeveer/1,30 waard.

Reisdocumenten. Bij verblijf korter dan 3 maanden een geldig paspoort, dat na terugkeer nog minstens 1 dag geldig is, en een visum. Elektronisch visum via Wereldcontact/25,- (leden/ 15,-), bij boeking opgeven.
Ambassade. Carnegielaan 4, 2517 KM Den Haag, telefoon 070-3108200.

Verkeersbureau. Nederlandstalige Aussie-helplijn, telefoon 020-4874541.

Boeken. Lonely Planet (uitgaven over diverse steden/staten). Eimar: de AustraliŽ Reisgids, Insight Guide AustraliŽ, Expert AustraliŽ.
Reistijd. 24 Ť 26 uur.

Meer informatie. Vraag de DOWN UNDER OP MAAT-brochure aan of bel onze Down Under-specialisten, tel. 0343-530532.